Miah-Marie Langlois utsågs till årets spelare i Basketligan dam.

Dessa fick utmärkelserna i Basketligan dam

Svenska mästarna Northland och nykomlingarna Alvik tog hem flest utmärkelser i Basketligan dam i år. Det står klart sedan de sista individuella utmärkelserna delats ut av Svenska Basketbollförbundet i samband med den sista SM-finalen.

Årets spelare: Miah-Marie Langlois, Northland
“Ingen spelare i Basketligan har haft större förväntningar på sig i år. Hon skulle skjuta Northland till SM-guld. Punkt slut. Men trots att skyttet stundtals inte levde upp till förväntningarna gjorde hon allt det andra. Hon vann Basketligans assistliga och blev dessutom utsedd till årets försvarare. Och när det gällde som mest klev hon fram och var tungan på vågen i finalserien.”

Årets guard: Agnes Nordström, Udominate
“Hon är stark både fysiskt och mentalt och växer för varje säsong i Basketligan dam. I år har hon som lagkapten i Udominate snittat nästan 12 poäng, 8 returer och 5 assists per match. Det är fantastiska siffror för en point guard.”

Årets forward: Josefin Vesterberg, Northland
“Årets forward har visat prov på en imponerade jämnhet trots sin relativt låga ålder. Hon är i högsta grad bidragande till att hennes lag ligger i toppen och har chans att vinna SM-guld. Både offensivt och defensivt är hon bland de främst i hela Basketligan.”

Årets center: Lina Pikciute, Udominate
“Många blev förvånade över att denna spelare kom till den svenska Basketligan och få har blivit besvikna. Årets center har spelförståelse, touch och skicklighet på högsta europanivå. Hon är en av de ledande spelarna i grundseriens bästa lag med sina 13 poäng och 8 returer per match.”

Årets försvarare: Miah-Marie Langlois, Northland
“Energisk, smart och snabba händer. En ständig pina för motståndarguards och bevisligen även för motståndarcoacherna som röstat på henne. Hon snittar 2,6 steals per match och är därmed bland de främsta i Basketligan dam.”

Årets rookie: Klara Lundquist, Alvik
“Denna unga tjej fick ALLA röster av övriga lags coacher. Hon är lika tuff på planen som hon är ödmjuk utanför. Med ett självförtroende och pondus få förunnat är hon sin unga ålder till trots redan ett föredöme. Hon tvekar inte när matcherna står och väger och hon är publikens favorit.”

Årets coach: Francisco Pinto, Alvik
“Att coacha Alvik Basket innebär att man har dragit på sig en ganska stor kostym. Man kan känna historiens vingslag i Åkeshov. Och särskilt med ett väldigt ungt lag. Men årets coach har lyckats få sitt lag att besegra tabellettan Udominate, han har genom ett stort driv och mycket kunskap lotsat laget till en placering få trodde var möjlig innan säsongen. Och han blir kvar i minst tre år till.”

Årets domare: Åsa Jernmo
“Årets domare har genom kunskap, kontinuitet, känsla och stort engagemang för basketsporten blivit en av Sveriges största basketprofiler internationellt. I år fick hon det prestigefyllda uppdraget att döma FIBA Euro Cup-finalen i belgiska Charleroi. I sommar dömer hon Eurobasket för tredje gången. Överlägset flest röster av coacherna i Basketligan.”

Årets matcharrangör: Northland
“Årets matcharrangör jobbar professionellt med sin publik och bjuder på fest i en av landets absolut finaste basketarenor. Det handlar inte bara om att laget vinner, det handlar om en inställning från hela klubbens sida. Ett arbete som startar dagen efter säsongen är slut och fortsätter året om. När Northland spelar är det basketfest och därför blir årets matcharrangör Northland.”

Årets lyft: Alvik
“De kom in i Basketligan som ett yrväder med ett Håkansonkrus runt halsen. Det arvet heter duga men den nya generationen har gjort vad nya generationer gör. De har återuppfunnit Alvik Basket med en satsning på egna produkter, familjär stämning och ett fantastiskt damlag. Antingen följer man förändringen eller så leder man den. Och än en gång visar Alvik att de tillhör den senare kategorin.”

Dela inlägget