Det blir inget EM-slutspel för damer i Sverige 2017.

Klart: Inget EM-slutspel i Sverige 2017

Det blir inget EM-slutspel 2017 i Sverige. FIBA Europa har idag meddelat att Sverige inte kan möta de ekonomiska krav som ställs.

Det europeiska basketförbundet (FIBA Europa) har nu granskat de tre ansökningar som kommit in för att arrangera EM för damer 2017. Förutom Sverige har Tjeckien och Serbien sökt. FIBA har konstaterat att Sverige har ett intressant koncept, men att vi inte möter alla ekonomiska krav. Det står därför redan klart att EM 2017 inte kommer att arrangeras i Sverige, trots att ett beslut inte skulle komma förrän i sommar.

En stor del bakom beslutet att rata Sverige redan i det här läget är avgifterna till FIBA. Här har både Tjeckien och Serbien stark finansiell uppbackning från sina respektive regeringar.
– Vi har gjort en stark och spännande ansökan inom ramen för en balanserad ekonomi. Konceptet vi har presenterat har fått positivt gensvar. De potentiella värdkommunerna har visat ett starkt engagemang. Därför kommer vi att göra en utvärdering för eventuella framtida evenemang, säger Svenska Basketbollförbundets ordförande Hans von Uthmann till förbundets hemsida.

Svenska Basketbollförbundets ansökan baserades på de beräkningar för intäkter som är rimliga och de insatser som potentiella värdkommuner presenterat. Med detta lades en ekonomisk nivå som efter noggranna överväganden ansågs vara möjligt att genomföra eventet på utan riskera omprioriteringar i förbundets långsiktiga ekonomi. I ansökan togs också fasta på insatser för att höja intresset för mästerskapet och för dambasketen i Europa.

(Denna text är till stor del saxad från Svenska basketbollförbundets hemsida)

Dela inlägget