Kvalet blev en nedflyttningsserie

I helgen startar slutspelet, vars första runda nog inte blir så dramatisk. Samtidigt drar kvalet, eller snarare, nedflyttningsserien, igång. Sannolikt första gången någonsin fyra ligalag spelar om att slippa flyttas ned till ettan. Och det blir ovisst.

Kvartsfinalerna har inte så stora förutsättningar att bli dramatiska. Det torde bli enkla resor för de högst rankade lagen. Möjligen skulle något av lagen placerade 5-8 i grundserien kunna knipa en match, men jag finner det inte särskilt troligt.

Kvalserien, eller rättare sagt nedflyttningsserien eftersom det bara är ligalag inblandade, kan bli desto mer spännande. 08 Stockholm, Solna, Eos och Akropol kommer att spela en dubbelserie som pågår fram till 11/4. Efter det vet vi vilka två lag som får fortsätta i nästa års liga och vilka som måste ta steget ned till Basketettan.

Om man tittar på kvallagens inbördes möten under säsongen, så ser tabellen ut så här:
Eos 8 poäng
Akropol 8 poäng
Solna 6 poäng
08  2 poäng

Tabellen från grundserien ger dock inte hela bilden. T ex har lagens sammansättning förändrats under säsongen. Solna har mitt under spelåret tagit in två amerikanskor och Akropol liksom 08 var sin. Och visst gör sådana spelare skillnad. Hope Elam i Akropol hade t ex bästa poängsnittet i hela ligan under grundserien, 19. Vanessa Abel producerar överlägset bäst i 08, och Solnas Kelli Riles slutade trea i returtagningsligan med 9.4 per match. Matcherna mellan kvallagen i grundserien har också varit påfallande jämna. Åtta av tolv gånger har poängdifferenserna varit åtta eller mindre.

Sett till rutin av ligaspel de senaste åren är Eos bäst rustade. De är också väldigt starka på hemmaplan och det klart bästa returtagningslaget av de fyra. Lagets coach, Johanna Ericsson, menar att även om hennes lag gjort den bästa säsongen av kvallagen, så är det faktumet nu oviktigt eftersom matcherna får en ny karaktär. En anledning är förstås den press som uppstår i en kvalserie, men även att de andra lagen valde att förstärka sina trupper med amerikanskor innan transferfönstret stängde.

Att Eos får möta tre Stockholmslag gör ju också att kvalserien för dem blir dyrare och präglas av mer resande. Stockholmslagen kan ju åka tunnelbana till varandra. Det gör att hemmamatcherna blir oerhört viktiga för Eos och sammantaget är Ericsson optimistisk:
– Jag tycker att vi har goda chanser att lyckas. Det blir riktiga värdematcher för min trupp. Jag tror på oss och tycker vi har både styrkan i laget och spelet för att klara av detta.

För Eos var det en liten missräkning att kvalet startade några veckor tidigare än den ursprungliga planen. Man har några spelare med skadekänningar och hade gärna tagit en matchfri period för att kurera dem.
– Men laget har ställt om och agerat positivt och det känns som om fokuseringen finns där med bra träningar i veckan som förberedelse, säger Johanna Ericsson.

Nyckelspelare i Eos: Louise Angel. Den enda centertypen bland kvallagen. Gör mest poäng och tar mest resturer i sitt lag. Henne måste Eos utnyttja.
Frågetecken: Skadeläget. Eos har redan tappat sina två talangfulla 97:or och har en hel del skavanker i laget. De har inte råd med flera.

08 Stockholm går in i kvalet som underdogs. Efter en jobbig grundserie med bara två vunna matcher räds man dock inte kvalserien.
– Jag ser på kvalet som en ny chans att få spela om en plats i ligan. Allt som har varit fram tills nu nollställs och alla lag går in med samma förutsättningar. Vi har länge vetat att vi ska kvala och har därför kunnat lägga upp träningen efter det vilket känns som att det är till vår fördel, säger Johan Persson, coach i 08.

Persson och hans lag har ändå en tuff utmaning framför sig. I synnerhet saknas längd i laget. 08 är ligans sämsta lag i returtagning, vilket förstås påverkar möjligheterna att både göra mer poäng framåt och hålla tätt bakåt. Och frånvaron av insidespel begränsar de offensiva variationsmöjligheterna avsevärt.

När 08 setts spela som bäst har de spelat med så hög intensitet och aggressivitet som möjligt i försvarsspelet och täckt upp för sina brister med ett kämpande på alla fronter. Och Persson menar också att det är lagspelet som kommer att avgöra om hans lag lyckas i kvalet:
– Inget lag kommer att promenera igenom det här.  I kvalserien kommer varje match att bli ett krig. Det som kommer bli avgörande för oss är att vi jobbar som ett lag, varje träning, varje match, varje possession. Att vi håller oss till det vi ska göra och att alla utför det på bästa möjliga sätt, säger han.

Nyckelspelare i 08: Vanessa Abel. Effektivast och poängbäst i 08, den enda spelaren som snittar tvåsiffrigt. Om hon inte håller produktionen uppe blir det omöjligt för 08.
Frågetecken: Returtagningen. Det är helt nödvändigt att laget höjer sitt snitt på 31 returer för att det skall bli match av det hela.

Kvalserien börjar med matchen Akropol-Eos på lördag och sedan möts Solna och 08 på söndag. Så vilka möjligheter har hemmalagen i helgens första runda att överleva i kvalserien? Båda har hyggliga chanser. Det kan mycket väl bli så att matcherna mellan just Akropol och Solna blir avgörande för möjligheterna att få stanna i ligan. Men kval är kval och som bekant brukar i sådana sammanhang hända saker som man inte trodde var möjliga.

Akropol är nog det lag av de fyra i kvalet som haft den högsta svansföringen. In i det sista trodde man på en slutspelsplats, men det blev under säsongen alltför många matcher där man antingen hade greppet och sedan förlorade det, eller att laget föll i jämna matcher. Det kan nog skrivas på nykomlingskontot, för det är svårt att hålla den nödvändiga stabiliteten när man inte har ligatempot i kroppen. De har ändå klarat sig ganska bra under sin första ligasäsong, men Akropols möjligheter att lyckas hänger till stor del på deras lagförsvar.

De släpper in klart mest av alla lag i ligan, och man får anta att det jobbas hårt i Rinkeby på att vässa defensiven. I den andra ändan av planen har Akropol dock inte så stora bekymmer. De är det enda av kvallagen som snittar över 60 poäng (64), och i och med Elams ankomst har de en trygghet i att de får i trakterna av 20 poäng i match efter match.

Nyckelspelare i Akropol: Nina Baresso. Hon har inte presterat på den nivå hon kan i grundserien, men använder hon allt sitt kunnande i kvalet kommer det att göra stor skillnad för laget.
Frågetecken: Lagförsvaret. Det har varit lagets akilleshäl under grundserien. Akropol måste göra ett bättre jobb i defensiven för att slippa sätta allt hopp till anfallsspelet.

Solna blev ett nytt lag när de båda amerikanskorna anlände. De har lättat på trycket för många av spelarna i det unga laget. Men den bristande erfarenheten kan komma att skapa problem för dem. Jämfört med kvalmotståndarna har Solna utan tvekan det minst erfarna laget. Lagförsvaret är dock ganska bra. Spelarna jobbar hårt för att göra det som är bestämt. Bekymren  spelmässigt finns istället i anfallsspelet, där de har en svag utdelning. I synnerhet är trepoängsskyttet dåligt. Statistiskt är de sämst i ligan i den grenen.

Det blir alldeles nödvändigt för Solna att spela med mer tålamod i anfallet, vilket förmodligen är lättare sagt än gjort när spelarna inte varit med så mycket på den här nivån. Rent generellt tas det alldeles för mycket tokiga beslut i offensiven, men man kan lita på att Solna kommer att använda all sin ungdomliga iver till att kriga hårt. De kommer att sälja sig dyrt. Lätt blir det inte, men det kan gå vägen.

Nyckelspelare i Solna: Kelli Riles. Returtagningen är bra, men Solna skulle må mycket bättre om hon blir mer aktiv och producerar mer framåt.
Frågetecken: Bristande rutin. Det går inte att mogna över en natt, men de spelare som varit med tidigare behöver ta ett stort ansvar och leda laget.

Dela inlägget