Hård kamp om tabellplaceringar

Med tre matcher kvar av grundserien riktades det största intresset i BLD i helgen till kampen om placeringarna 4-6. Alvik och Mark möttes i en viktig match, som kan bli avgörande i striden om att undvika sjätteplatsen i tabellen.

Mark, Norrköping och Alvik utkämpar, strax under topplagen, en hård strid om placeringarna 4-6. Framför allt handlar det om inget av lagen vill ju komma sexa, för det innebär att man får möta tabelltrean Sallén i kvartsfinal. De två andra lagen ställs mot varandra i slutspelet. Det är en behagligare uppgift, i synnerhet om man har hemmaplansfördel. Och det får ju laget som kommer fyra.

Just nu har Norrköping greppet om fjärdeplatsen. Efter söndagens planenliga vinst mot Eos står de på 24 poäng mot 22 för de båda konkurrenterna. Intressant nog är Norrköpings två återstående matcher mot just Alvik och Mark, båda på bortaplan. Och det betyder ju att spänningen i högsta grad lever. Med Egnell i laget hade det varit klart. De hade då t o m kunnat leverera en slutspelsskräll, men nu blir det en annan sak. Tipset är dock att Norrköping klarar fjärdeplatsen.

För Mark däremot gällde det allt eller inget när de på lördagen åkte till Åkeshovshallen för att ta sig an Alvik. En förlust hade inneburit att de hade kunnat boka biljetter till Uppsala i kvarten, men efter en dramatisk och svängig match, där lagen styrde händelserna i två perioder var, kunde Kinnalaget vinna med 63-61 och därmed se till till att hålla sig kvar i tabellracet.

Men det var inte bara svängigt. Matchen blev också en kul kamp mellan coacherna, gästernas fryntlige Frank Alm och Alviks Fransisco Pinto, för dagen med ansiktet moderiktigt, delvis betäckt med hår. Alm valde helt logiskt att zonpressa motståndarna över hela banan så snart de kunde, vilket gav Alviks unga bakplan jätteproblem. Pinto lyckades också i sina defensiva intentioner, genom att ta udden av Marks stjärnor, Jasmine Thomas och Elin Ljunggren, som tvingades lämna matchen med för dem blygsamma tio respektive sex poäng.

Alvik höll sig levande i början av matchen, trots att de gång på gång fastnade i 2-2-1 pressen. Det berodde mest på att de som vanligt krigade föredömligt och att Mark hade en klen utdelning framåt. Den andra perioden blev däremot ett riktigt ras för hemmalaget, som kunde summera totalt 18 turnovers i första halvlek. Men genom uppoffrande arbete i försvaret och hygglig poängproduktion av Paula Juhlin hängde de kvar. Alviks center, Pepper Wilson, sa innan matchen att hon inte skulle spela så mycket efter vissa skadeproblem på senare tid. Alvik tvingades dock spela sin amerikanska i drygt 30 minuter, vilket var nödvändigt för att matchen skulle gå in till målsnöret. Sin vana trogen levererade Wilson en double-double, 20 poäng och tolv returer, och var inte långt ifrån att bli matchhjälte. Den rollen togs istället av Hanna Brändmark hos gästerna, som klev fram när profilspelarna svek och utan att tveka, med några skott i slutet, avgjorde matchen. Brändmark blev också bästa poängplockare i sitt lag med 14.

Alvik fick i andra halvleken bättre ordning på sin press-breaker, men Pinto har säkerligen mardrömmar när han tänker på hur sårbart hans lag är när de utsätts för pressande försvar. Det blir förstås en akilleshäl i ett kommande slutspel, men klubben har ju gjort ett medvetet val med att slutföra säsongen med sin orutinerade guardbesättning. Och i ärlighetens namn kanske det inte spelar så stor roll. Alvik har redan överträffat förväntningarna den här säsongen. De vet att de inte kommer att kunna aspirera på titeln i år, men på resan mot säsongsslutet blir de gjorda erfarenheterna väldigt viktiga för det unga laget.

Mark å sin sida har nog haft lite högre förväntningar på säsongen. Laget har ju traditionellt haft en lokal bas och vanligtvis varit kryddat med ett par duktiga importer. Även det här året kommer merparten av spelarna (tio av truppens 15) från Kinna- och Boråstrakten. Och amerikanskorna håller också statistiskt måttet. Thomas leder t ex ligans poängliga med Ashley Daniels på tolfte plats, medan Daniels är tvåa i returligan med Thomas som tolva. Men sammantaget får de ännu inte riktigt ihop det och har inte den rätta stabiliteten. Det har t ex blivit några rejäla bottennapp under säsongen, vilket säkerligen bekymrar Alm, och gör att något exceptionellt krävs för att laget skall kunna nå en semifinal den här säsongen.

Medan lagen i mitten krigar om tabellplaceringar, kämpar bottenlagen med att upprätta ett hyggligt självförtroende inför ett kommande kval. Allt tyder just nu på att kvalrundan kommer att göras upp mellan fyra ligalag, utan representation från ettan. Två av dem, 08 Stockholm och Solna, möttes i fredags. Solna, som haft mycket organisatorisk turbulens på sistone, lyckades på bortaplan vinna en medioker tillställning med 61-56. 08 har därmed lyckats med konststycket att vinna sina första två matcher i höstas och därefter förlora 18 raka. Är det något hemmalaget hade behövt, så var det ytterligare en seger innanför västen inför kvalet. Den gick alltså istället till Solna, och det var också det som vinnarcoachen Manuel Rodriguez Escudero, poängterade efter matchen: att segern var bra för självförtroendet.

Escudero, som främst säger sig vara intresserad av att träna lag där han har möjlighet att utveckla unga spelare och uttrycker en önskan om att fortsätta i Solna nästa säsong, om klubben vill ha honom, har prövats hårt under säsongen. När han slutligen fick in två amerikanskor i laget, förändrades bilden något och laget har efter en bedrövlig säsonginledning nu lyckats sno åt sig tre vinster och lämnat 08 bakom sig i tabellen..
-Amerikanskorna ger oss en mycket bättre balans i laget, både offensivt och defensivt, och avlastar våra unga spelare. Kristin Seman har t ex förbättrats mycket sedan de kom, då hon inte behöver ta samma ansvar som tidigare. Och att våra tjejer får mäta sig mot amerikanskorna på träningarna är förstås också utvecklande, säger Escudero.

Solna har dock lång väg kvar och det är på intet sätt säkert att de kommer att överleva ett kval. I slutet av fredagens match, när de hade ett ordentligt grepp om händelserna, var det som om de drabbades av stora skälvan. Escudero måste ha fått ett antal gråa hår när hans lag spelade rejält huvudlöst och riskerade den ledning de hade. Nu klarade de av det, mycket beroende på att motståndarna inte lyckades profitera på misstagen.

Det blev alltså en match med totalt bara 117 gjorda poäng, målsnålast i helgen och två saker slår en efter den här kampen, vilket också delvis kan sägas om matchen Alvik-Mark, liksom ett stort antal andra bataljer  i damernas lliga: Det ena är hur viktigt det är att få ned antalet bortkastade bollar. Det blev t ex 51 turnovers i matchen mellan 08 och Solna , 24 respektive 27, medan Alvik hade 25 i sin match. Det borde vara en hög prioritet på att med olika medel få ned det antal gånger man måste ge upp bollen utan att ens komma till skott. Effekten blir ju ganska omedelbar. Om t ex Solna hade fått bort hälften av sina turnovers hade de, med 40 i skottprocent, kunnat öka sin poängskörd med 10-15 poäng.

Den andra saken är att vi har mycket att göra när det gäller beslutsfattandet på planen. Väldigt mycket av spelarnas agerande tycks vara antingen systembundet alternativt rejält ogenomtänkt, av typen “nu skall jag göra det här till varje pris”. Frågan är förstås vad och hur mycket man har rätt att begära, men vi rör oss ju ändå här på den högsta damnivån i landet. Att få spelarna att fatta bra beslut handlar väldigt mycket om utbildning och träning. Modern basket bygger väldigt mycket på att man i anfallsspelet skall agera på vad försvaret gör, inte vad man själv tycker att man borde göra. Och i det här avseendet har tränarna en stor uppgift framför sig. Den här spelförståelsen är en bristvara inom den svenska dambasketen, men det går att öva upp förmågan. Det gäller t ex att decimera antalet själmordsattacker, skott ur vansinniga vinklar och lägen, och passningar som inte har skuggan av en chans att nå slutdestinationen.

I helgens omgång, den tredje från slutet, blev det i övrigt förväntade segrar för  Udominate, Sallén, Norrköping och Northland. Minsta segermarginalen fick Udominate borta mot Telge, 68-63, efter att ha slagit av ordentligt på takten i slutet. Det skadedrabbade Umeålaget kom dessutom till spel utan fyra av sina starters. Noterbart är också att Northland slog säsongens poängrekord, då de noterade 113 mot Visby i Luleå. Northland lyckades dock inte knäcka årets största segermarginal, då Visby gjorde 52. Deras egen toppnotering,+67 mot Eos, står sig fortfarande

Dela inlägget