Alvik vann igen och Klara Lundqvist blev åter matchvinnare.

Vinnarskallarna gjorde det igen

Järngänget från Alvik, som i lördags slog tillbaka serieledarna Udominate med 82-81, tog igår en ny enpoängsskalp genom att besegra Telge Basket med 64-63. Laget reste sig på nio och tog fram vinnartakterna när allt såg ut att vara förlorat.

Det går inte att låta bli att imponeras av Alviks framfart i ligan den här säsongen. Efter 17 omgångar står nykomlingarna på 10-7 i matcher och ingen kan längre skylla på underskattning eller något liknande. Den tiden är förbi. Det är helt enkelt så att de gör en massa saker rätt, sådant som andra kanske borde ta lärdom av. I grund och botten baseras framgången på en bra ungdomsverksamhet, som fostrat ett antal egna talanger som nu tar för sig på ett oförskräckt sätt. Laget har sedan kompletterats med ett par svenska värvningar och kryddats med två importer. Det är så som man tycker att det oftare borde se ut i svenska ligalag.

Laget är också sammansatt på ett smart sätt, där stora amerikanskan Pepper Wilson är en nyckelspelare. Hon är ligans bästa returtagare och en jätteavlastning för de andra spelarna, som konsekvent kan utnyttja hennes storlek, spela in bollen till henne och därifrån skapa lägen. En sak som man kan häpna över är att Alviks bakplan sköts av det unga gardet med Klara Lundqvist i spetsen, samtidigt som de flesta andra lag har värvat från utlandet för att sköta guardrollen. Det går förstås inte att bortse från det som görs på lagets träningar och hur de matchas, men inte ens coach Francisco Pinto har alla svaren på hur hans gäng gång efter annan löser uppgiften:
– Det är väl helt enkelt så att det är ett gäng utpräglade vinnarskallar vi har i laget. Och det är likadant på träning som på match. De kräver att jag skall vara på hugget på varenda träning och utmana dem, säger Pinto med ett brett leende.

Men i matchen mot Telge såg det långa stunder ut som om det skulle gå åt pepparn för Pintos lag. Det var inte den mest eleganta basketmatch man sett och flera av hemma spelarna såg mentalt och fysiskt slitna ut efter lördagens urladdning mot Udominate. Wilson stapplade t ex omkring i tresekundersområdet och fumlade bort massor av lägen och den där vanliga intensiteten fanns inte riktigt där. Det vara bara Paula Juhlin som var någorlunda på hugget och kom till slut att bli poängbäst i sitt lag med 17.
– Vi såg helt borta ut ut långa stunder och ett tag var jag ganska uppgiven, sa Pinto.
Telge ledde så sent som i slutet på tredje perioden med elva poäng och allt talade för att matchen skulle rinna iväg för nykomlingarna.

På något sätt samlade Alvik ihop sig och slet sig fram till lika-ställning inför sista perioden. Då vaknade vinnarskallarna. Hela sista q blev ett jämnt ställningskrig. Alvik satte in en zonpress som gav utdelning ett par gånger, men Telge fick ett litet grepp och deras större rutin såg ut att fälla avgörandet. Det blev dock Klara Lundqvist, vem annars, som avgjorde matchen med en tuff attack och en pressad lay-up på ren viljestyrka.

Med tanke på att Alvik inte gjorde någon större match, borde Telge ha kunnat dra ned rullgardinen och avsluta föreställningen i god tid. Istället släppte man in motståndarna i spelet och släppte matchen till en situation där allt skulle komma att avgöras av de som vågade och ville mest. Och det var Alviksspelarna.

Det är något krampaktigt över Telges anfallsspel. Man skulle vilja se mer variation, och inte minst aggressivitet och mod i attackspelet av dem. Typiskt nog fick de bara fyra straffkast med sig under matchen och inte berodde det på elaka domare. Telges spel bygger ju mycket på att penetrera och sedan kicka ut bollen till skyttarna, som det onekligen finns flera av i laget. Problemet blir ju, kvällar som den här, när skyttet utifrån klickar och när man inte får de där ohotade skotten. Telges facit i trepoängsskyttet blev 7/31.

Bäst i Telge var som så ofta Josefin Olheim (18 poäng) och även amerikanskan Randolph gjorde en hygglig match (12 poäng) i kampen mot Wilson, som åter lämnade matchen med en double-double, 15 poäng och tolv returer. Juhlin var viktig och satte 17 för Alvik, där förstås unga dynamon Lundqvist måste omnämnas.

Det blev åter Alviks kväll och frågan är väl bara vad de hittar på härnäst. De har placerat sig som fyra i tabellen och har faktiskt goda möjligheter att kunna försvara den positionen med fem omgångar kvar. Tro det eller ej. Ett litet moln har dock dykt upp på Alvikshimlen. De tvingades idag spela utan en av sina starters, Ellinor Holmberg, och risken är stor att det kan bli en längre frånvaro. Det handlar om en knäskada som man ännu inte vet hela omfattningen av.

Matchfakta:
Alvik–Telge 64-63

(15-16, 14-22, 19-12, 16-13)
Poäng, Alvik: Shawnice Wilson 20, Paula Juhlin 14, Nathalie Schönberg 7, Davorca Balic 7, Fanny Håkanson 6, Klara Lundquist 4, Anna Lundquist 4, Lisa Siösteen 2.
Telge: Josefin Olheim 18, Jeanise Randolph 16, Anita Ilic 10, Frida Fogdemark 5, Shanika Butler 4, Jennifer Stjärnström 4, Tilde Ahlin 3, Matilda Claesson 3.

Solna–Visby 79-80
(22-11, 25-24, 14-25, 18-20)
Poäng, Solna: Katarina Milenkovic 23, Line Göransson 15, Kelli Riles 12, Johanna Pryts 6, Emma Edenbert 6, Ieasia Shonte Walker 5, Isabelle Edholm 4, Kristin Seman 3, Matilda Gauffin 3, Julia Paulin 2.
Visby: Patricia Oaks 20, Tea Buzov 17, Marlene Wallin 15, Stephanie Rogers 12, Elin Sjöberg 10, Johanna Petersson 6.
Publik: 177.

Eos–Sallén 36-72
(8-20, 12-21, 7-11, 9-20)
Poäng, Eos: Maja Nilsson 10, Louise Noaksson 8, Simnpona Bartkova 7, Frida Modig 4, Josefine von Uthmann 3, Vendela Gendell 2, Louise Angel 2.
Sallén: Katarina Andersson 15, Dajana Butulija 14, Jovana Vidakovic 13, Kadidja Andersson 12, Malin Edlund 8, Christy Bacon 4, Jessica Grant 3, Sigrid Sandström 2, Sandra Hansson.
Publik: 160.

08 Stockholm–Northland 40-86
(12-22, 8-26, 7-23, 13-15)
Poäng, 08 Stockholm: Cajsa Uhrström 9, Ebba Brandén 8, Secily Ray 6, Vanessa Abel 5, Luciana Jonson 4, Olga Kjelsson 2, Emelie Enjebo 2, Andjela Hrnjez 2, Malin Thorelm 2.
Northland: Emily Correal 17, Josefin Vesterberg 13, Martina Stålvant 11, Katie Bussey 11, Miah-Marie Langlois 9, Anna Barthold 8, Olivia Lindgren 7, Nathalie Lindén 7, Moa Lundqvist 3.

Norrköping–Akropol 61-49
(17-3, 24-11, 12-23, 8-12)
Poäng, Norrköping: Pernilla Hanson 13, Sigrun Amundadottir 10, Tanya Massamba 9, Anna Stern 7, Malin Aasa 6, Noortje Joosten 6, Georgia De Leeuw 5, Johanna Alexandersson 5.
Akropol: Elam Hope 14, Özlem Alkan 11, Cecilia Ferm 10, Evelyn Troha 7, Nina Baresso 4, Maria Melkon 2, Jovana Ciric.

Mark-Udominate 70-84
(12-24, 15-17, 14-23, 29-20)
Poäng, Mark: Elin Ljunggren 18, Jasmine Thomas 17, Ashley David 16, Therese Andersson-Broman 13, Anna Stoltz 6.
Udominate: Pam Blomberg 33, Lina Pikciute 22, Dia Lukacovicova 11, Ilari Zanoni 10, Agnes Nordström 4, Alessandra Tava 3, Frida Aili.

Dela inlägget