Sallén besegrade Telge i en av helgens matcher

Kampen om slutspelsplatserna går vidare

Slutspelsracet i basketligan dam kunde i praktiken ha avgjorts den här helgen, men ett avgörande i sista sekunden i en av matcherna bevarade spänningen. I alla fall ett tag till.

Resultaten i helgens omgång blev i huvudsak de förväntade, med segrar för Northland, Udominate, Sallén, Eos och Norrköping. Den på förhand mest ovissa matchen, Visby-Alvik, kunde dock gått hur som helst. I en händelserik tillställning med tolv ledningsbyten vann Visby med 72-70 med matchens sista skott. Alvik hade bollen efter timeout och 70 lika med fem sekunder kvar, men en steal av Elin Sjöberg vände på steken och Tea Buzov kunde i sätta en lay-up för seger samtidigt som signalen ljöd.

Alvikscoachen, Fransisco Pinto, konstaterade efter förlusten i Visby:
– Ja, det var svängigt. Vi kontrollerade första perioden helt och hållet, men i andra spelade Visby bra och vi släppte in dem i matchen. Det blev nervigt i andra halvlek och enskilda situationer som avgjorde matchen.

Alviks förlust i Visby innebär att en viss spänning kvarstår i kampen om slutspelsplatserna. En seger hade i praktiken inneburit att både Alvik och Eos hade kunnat börja med slutspelsplaneringen, men utfallet i Visby betyder att inte heller Lundalaget har sitt på det torra. Visby tog alltså det som måste betraktas som sista chansen, även om det mesta talar för att de lag som just nu är på kvalplats också kommer att stanna där.

Eos gjorde annars sin plikt i en inte alltför välspelad match i Solna. Hemmalaget, som ännu inte fått sina två amerikanskor och saknade de skadade Kristin Seman och Lydia Karlefors, fightades med näbbar och klor, men föll till slut med 48-55. Det som avgjorde var Eos fina trepoängsskytte genom Maja Nilsson, Modig och Noaksson, samt Louise Angels double-double, 12+10. Solna å sin sida sköt uselt bakom trepoängslinjen, bara 2/17 gick i. Med den tunna besättningen går Solnas spel ordentligt på kryckor. Mot Eos blev det alltför mycket av enmansspel genom Katarina Milenkovic, som förvisso gjorde det bra och satte 22 poäng med bra procent, men laget behöver mycket mer än kämpaanda. Längtan efter förstärkningarna måste vara enorm.

Eos övertygade förvisso inte heller, men tog säsongens första bortavinst och parkerar faktiskt på fjärde plats i tabellen just nu. Men Eos har så här långt gjort det som kan förväntas av dem, ja faktiskt mer, med tanke på förutsättningarna. De kommer att avsluta säsongen med att än en gång hålla sig kvar i ligan. För att lyfta ytterligare ett snäpp skulle det behövas en helt annan rekryteringsstrategi klubben och det lär nog inte inträffa. En förstärkning är dock på ingång, då Josefine von Uthmann är tillbaka efter sin utlandsvistelse och idag sågs ombytt på spelarbänken. Man får därmed anta att hon snart gör comeback i Eos.

En annan comeback som finns anledning att se fram emot är Elisabeth Egnells. Hon var idag med sitt lag i Fryshuset för match mot 08 Stockholm. Just nu agerar Egnell som assisterande coach inför den förväntade återkomsten efter korsbandsskadan förra våren.
– Min rehabträning har gått som förväntat, även om jag nyligen fick ett litet bakslag på grund av ett par veckors sjukdom. Men det skall inte påverka så mycket. I februari har det sagts att jag skall vara tillbaka och det räknar jag med, säger Egnell.

Egnell, som inte har någon skadehistorik i karriären att tala om, behöver naturligtvis snarast komma in i matchning för att kunna aspirera på en plats i det svenska EM-laget, där hon ju i normalfallet är en tillgång. Och hon bekräftar också att det är ett viktigt mål för henne
– Det är dit jag vill och jag tror att jag ganska snabbt kommer att kunna ta mig in i matchtempot. Och allt känns som sagt bra, jag tränar på ordentligt, delvis redan med kontakt, berättar hon.

Det blir naturligtvis mumma för Dolphins när Egnell återvänder, även om det blir i ett sent skede av säsongen. Säsongen för Dolphins har ju minst sagt varit upp och ned. I söndagens match fick man i alla fall en ordentlig revansch, med 71-36, på 08 Stockholm efter den nesliga förlusten mot dem på hemmaplan i början av säsongen.
– Det var en skön vinst, sa coachen Jesper Sundberg efter storsegern.
– Att vi förlorade mot dem hemma berodde nog på mina misstag som rookie-coach, menade han med en rejäl portion självironi.

Norrköping avgjorde matchen, som inte får så höga stilpoäng totalt sett, med tufft och aggressivt försvar och gjorde offensiven till ett helsike för 08. Hemmalaget orkade bara med 36 poäng och klarade sig därmed med en hårsmån från att uppnå årslägsta för ett ligalag i en match. Säsongens rekord stannar hos Mark, som bara gjorde 34 mot Udominate.

Offensivt fick Johanna Källman och Tanya Massamba härja vilt för Norrköping, med 20 respektive 16 poäng och vardera sju returer. Men för 08 Stockholm fortsätter uppförsbacken. De inkasserade sin elfte raka förlust och lyckades bara få bollen i korgen tolv gånger på femtio försök, vilket innebär en skottprocent på svaga 24. Det ser mörkt ut för 08, som präglas av mycket vilja men lite kunna. Coach Persson skulle behöva svinga ett trollspö ett antal gånger för att kunna rädda sitt lag kvar i ligan. Frågan är bara var han skall hitta ett sådant.

Dela inlägget