Matrtina Stålvant försvarar på Anna Lundquist i mötet mellan Alvik och Northland.

Blir hon Northlands striker?

Det blev en planenlig seger för de regerande de svenska mästarinnorna, Northland Basket, när de gästade Alvik i Åkeshovshallen. Den norrländska segern skrevs till 82-60.

Därmed har nykomlingarna från västra Stockholm hedervärda -36 på de två matcherna mot mästarlaget, siffror som är i paritet med deras första halva av säsongen.
– Ja, hösten har varit över förväntan, säger coachen Fransisco Pinto, som knappast hade planerat att vara med i striden om fjärdeplatsen i grundserien.

Mot Northland gav Pintos lag bort bollen till motståndarna 27 gånger under matchen. Från läktaren såg det definitivt ut som om laget var i skriande behov av en stabil point guard, men Pinto vill inte dra för stora växlar på saken:
– Vi har vunnit matcher där vi haft 30 turnovers. Idag förlorade vi med 27, så det är inte hela världen.

Och vad gäller ersättare för flyktade Diamber Johnson låter han inte längre så säker på att det ska bli av, utan menar att de kanske ska spela med det lag de har och därmed ge de unga svenskorna mer erfarenhet och minuter. Och möjligen är det en bra strategi för Alvik. Slutspelsplatsen verkar redan vara i hamn och om mästerskapet kan de rimligtvis inte vara med och tampas. Med framtiden i sikte är det därför förmodligen klok tanke att låta de som finns i laget just nu, få pröva på den slutspelserfarenhet som kommer att bjudas.
– Jag tycker att vi gjorde en bra match efter våra förutsättningar, sa Pinto och refererade till skillnaderna mellan lagen när det gäller t ex professionalitet.

Han har ju ett lag där merparten av spelarna går i skolan eller jobbar vid sidan av basketen, men där den enda importen var den som bar upp laget denna kväll. Det var visserligen en kämpainsats från alla, men Pepper Wilson, som ser betydligt bättre tränad ut än tidigt i höstas, stod för merparten av produktionen. Wilson stoppade i 24 poäng och tog mäktiga 16 treturer, vilket gjorde att Alvik kunde hålla kampen under korgarna jämn. Lagets försök att konsekvent försöka uttnyttja centern och hela tiden spela in bollen till henne inside, gjorde dock denna kväll att Alviks anfallsspel blev lite stereotypt och inte tillräckligt rörligt.

Men lätt hade de det inte på hela taget mot Northland, som med tätt och aggressivt försvar gjorde det väldigt svårt för motståndarna att skapa lägen. Northlands första halvlek var stabil, men tycktes sedan, precis som hela matchen, ha gått på förtida julledighet. Northlands seger grundlades i första perioden, då de sköt bländande utifrån och ofta flyttade bollen på ett bra sätt och slet isär Alviks försvar, som inte hängde med i försvarsroteringarna. Sofia Hägg fortsätter att briljera med fint skytte och satte idag tre treor och totalt elva poäng. Annars var det den svenska trion, Martina Stålvant, Josefin Vesterberg och inte minst Anna Barthold som var de tunga namnen. Barthold var bäst i sitt lag, tände till ordentligt när hon ställdes mot Wilson, och presterade en fin double-double, 16+10.

Jens Tillman kan dock inte vara alltför nöjd med sina importer, Bussey och Langlois, som behöver prestera mer över huvud taget om det skall kunna bli ett andra guld. Frågan är om någon av dem är den striker som måste kliva fram och ta ansvaret när det hettar till i de avgörande matcherna, nu när det inte finns någon Smart i laget. När Tillman får frågan om detta säger han:
– Vi har ju ett annorlunda lag än förra säsongen och fler som kan ta ansvar när det behövs. Men jag förväntar mig att t ex Langlois gör det, även om det inte nödvändigtvis blir på det sättet att hon själv sänker de där avgörande poängen.

Eller blir det möjligen Tina Trbec som skall kunna bli tungan på vågen för Northland? Hon blev ju en viktig faktor när hon kom in i laget förra säsongen. Trebec är i alla fall i full träning och väntas göra comeback i nästa match. En annan som också kommer att behövas är Allis Nyström, som saknades mot Alvik. Den skadeförföljda Nyström har på nytt drabbats av en skada i foten, som man ännu inte vet vad den innebär.

Kanske kan det bli så att den som håller i taktpinnen när det gäller, blir Martina Stålvant. Vi har sett henne avgöra matcher förr och den här hösten har hon spelat med en säkerhet som man inte sett på länge, med ett brett register i sitt spel. Stålvant går mot sin kanske bästa säsong och är utan tvekan Northlands fältherre just nu. Hon svarar inte direkt jakande på frågan om hon nu är bättre än någonsin, men säger att hon känner sig harmonisk.
– Jag trivs väldigt bra i Luleå och i laget och är på samma våglängd som coachen. Över huvud taget är det så skönt att vara i Sverige igen. Det är så mycket behagligare här hemma på alla sätt. Utomlands är ju klimatet inom basketen väldigt mycket tuffare och kallare, säger Stålvant.

Även när det gäller träningsförutsättningarna är det annorlunda, när jag frågor om hon i år har tränat hårdare än någonsin.
– Jag vet inte om jag har tränat hårdare, men villkoren är så mycket bättre än när man spelar utomlands. Vi har ju tillgång till våra träningsfaciliteter i stort sett så mycket och ofta vi vill. Där ute stänger man dörren och släcker lyset när matchen eller träningen är över, och sen går alla bara hem.

Det återstår att se om Martina Stålvant kan fortsätta säsongen som hon börjat den och ta en huvudroll när säsongen skall avgöras på våren. Nu blir det i alla fall ingen aktivitet på ett tag. Northland och Stålvant tar en rejäl julledighet och samlas först vid nyår för att sparka igång andra halvan av spelåret.

Matchfakta:
Alvik–Northland 60-82

(18-30, 15-22, 17-18, 10-12)
Poäng, Alvik: Shawnice Wilson 24, Nathalie Schönberg 9, Tyra Carlsten-Handberg 8, Ellinor Holmberg 7, Klara Lundquist 5, Paula Juhlin 4, Josefine Loob 2, Fanny Håkanson.
Northland: Martina Stålvant 16, Anna Barthold 16, Katie Bussey 14, Sofia Hägg 11, Miah-Marie Langlois 9, Josefin Vesterberg 8, Olivia Lindgren 3, Moa Lundqvist 3, Nathalie Lindén 2.

Dela inlägget