Anna Stoltz, Mark, och Pepper Wilson, Alvik i duell.

Grundserien vänder i damernas liga

Basketligan dams grundserie har kommit halvvägs. I helgens omgång, den sista innan nyår, möts lagen som stötte på varandra i den första omgången i höstas.

De här matcherna spelas fredag-söndag:
Fredag: Alvik-Northland
Lördag: Telge-Akropol, Eos-08 Stockholm, Udominate-Sallén
Söndag: Mark-Visby

Även Solna-Norrköping skulle ha spelats på söndag, men är flyttad till 17 januari. Anledningen är att Vikings inte får ihop lag till matchen. Fyra spelare, inklusive grekiskan Politopoulou är skadade och dessutom lämnar guarden Erica Iderstål laget med omedelbar verkan. Med alla dessa borta från truppen, som består av tolv spelare, begärde Solna flytt av matchen, vilket accepterades av Norrköping och förbundet. Solna jobbar nu med att leta förstärkningar till laget, inom och utanför landet. Vad gäller Iderstål är hon enligt uppgift på väg till sin moderklubb, 08 Stockholm, och det är därmed upp till de båda klubbarna att komma överens om en eventuell övergång.

I den första omgången blev det segrar för Northland, Telge, 08, Udominate, Norrköping och Mark. Tipset denna gång, när hemmaplansfördelarna är ombytta, är att det blir samma vinnare i fyra av matcherna. Eos kommer däremot att få revansch på 08 Stockholm och Sallén har faktiskt en god chans att vända på steken mot de obesegrade serieledarna.

De tre topplagen går som tåget och vinner regelbundet de matcher de skall. Bland övriga lag är det Telge, Eos och Norrköping som har en uppåtgående trend. Det är kanske inte så märkligt, för i de tre lagen, som alla har vissa problem med sitt lagbygge, finns ändå en hel del rutin från ligaspel. Och sådant har en viss betydelse när serien går in i sin tunga lunk. I Telge har t ex Yderströms återkomst betytt mycket och att Jennifer Stjärnström spelat allt bättre, varit av stor vikt. Norrköping har ju ett koppel erfarna spelare, med Johanna Källman, Aasa, Massamba och Pernilla Hanson i spetsen. För Eos är det bl a Bartkova, Maja Nilsson och Louise Angel som varit vassa.  Även Akropol och Visby har spätt på vinstkolumnen med ett par vinster på senare tid och har nu tre var. Märkligt nog har Akropol ännu inte vunnit hemma i Ungdomens Hus, medan Visby tagit alla sina på hemmaplan.

Matcherna i hemmaarenan är oändligt viktiga för lagen på nedre halvan av tabellen, och det är något som Eos verkligen har slagit mynt av, trots att man nu har båda sina -97 talanger, Adriana Camber och Anna Thomasdotter korsbandsskadade. På de senaste sex matcherna har Lundalaget vunnit fyra gånger i Eoshallen. Det kunde t o m ha varit fem, då man föll mot Norrköping med knappa 59-62. Enda plumpen under november-december var kölhalningen de råkade ut för borta mot Northland. Men på lördag tar de sin femte av sju möjliga mot 08 Stockholm, som åkt kana i tabellen efter sin fina start på serien.

Intressant att se blir om Alvik kan upprepa sin fina match mot Northland i Luleå, då de bara föll med 14. Risken finns att det rinner iväg lite mer den här gången, i synnerhet som Stockholmslaget ännu inte fyllt luckan efter sin amerikanska point guard, Diamber Johnson. Inget är ännu klart på den fronten. Northlands bakplan är ju den starkaste i ligan och det gäller upp stå upp där om man vill utmana dem. Alvik laddar i alla fall upp ordentligt i arrangemangsväg på fredag och har utlovat massor av aktiviteter både före och under matchen. Och coach Fransisco Pinto ser förstås fram emot mötet med mästarlaget:
– Läget är gott i laget och vi fortsätter att arbeta med vårt. Det blir en härlig utmaning för oss och vi hoppas kunna bjuda på en riktigt bra match, säger Pinto.

Motståndarcoachen, Jens Tillman, fck nog en riktig tankeställare senast mot Telge, då hans lag släppte in 45 poäng i första halvlek. Efter, som man får förmoda, räfst och rättarting i pausen, stängde Northland matchen i andra halvlek, då Telge bara tilläts göra 15 poäng. I normalfallet skall Northland vinna hemma mot Telge med stora siffror, men kanske var det Tillmans kända experimentlust som ställde till det i inledningen. Han beskriver i efterhand matchen som “skum”. Ett gott besked var i alla fall att Langlois tog tag i taktpinnen när det behövdes och visade en del av den kapacitet som hon har. Matchen blev nog i alla fall lite av en varningsklocka, för Tillman är en smula modest när han uttalar sig om fredagens match i Stockholm:
– Alvik hittade en bra nivå tidigt på säsongen och det verkar hålla i sig, men spelar vi som i andra halvlek mot Telge blir vi svårslagna, säger han.

Helgens godbit blir returmötet mellan Udominate och Sallén. Uppsalalagets coach, Bosse Eriksson, har tidigare sagt att det blir lite av en nyckelmatch för hans lag, inte minst för att det förmodligen är sista chansen att blanda sig i grundseriens absoluta toppstrid. Och så är det nog. Det blir allt eller inget för Sallén, som vilade Dajana Butulija senast för att ha henne absolut fräsch till matchen i Umeå. Och utan tvekan har Sallén visst fog för optimism. Flera av spelarna har visat en uppåtgående formkurva, bland annat Jovana Vidakovic, som tidigare varit lite anonym. Och Christy Bacon var tillbaka i stor stil efter sitt “Gladiatoruppehåll” och dominerade mot 08 Stockholm. Anderssonflickorna, Kadidja och Katarina, är alltid pålitliga, och Malin Edlund har i höst spelat bättre än på länge.

Vi hissar alltså varningsflagg för Sallén, inte minst för att Udominate verkar ordentligt slitna efter en jobbig höst och plågas av mycket skadebekymmer. I segermatchen mot Györ i EuroCup i torsdags tvingades laget spela utan tidigare skadade Pamela Blomberg, men även Ashleigh Brown. Och Sally Kabengano har ju ännu inte satt sin fot på planen. Från Ungern reste laget direkt till Visby, där man vann på söndagen, men fick skadetrubbel på både Beronja och Lukacovicova. De båda senare lär dock spela mot Sallén, för coach Mikael Blomqvist säger att han räknar med “minst” samma lag som i matchen mot Györ. Möjligen innebär det att även Ashleigh Brown och/eller Pamela Blomberg också spelar. Udominate har nog inte råd att avvara någon om de inte absolut måste, för det är ju som Blomqvist säger:
– Matchen är mycket viktig för oss, eftersom vi naturligtvis vill placera oss så bra som möjligt i grundserien och få hemmaplansfördel i slutspelet.

Till skillnad från serieledarna har Sallén ett bättre läge i laget:
– Alla är friska och krya. Vi åker upp med fullt lag. Jag förväntar mig en tuff och jämn match, där det gäller för oss att ha koll på deras stora spelare samt Agnes Nordström. Vår defensiva returtagning blir en nyckel. I förra matchen vi spelade mot dem fick Pam alldeles för mycket utrymme. Det måste vi också rätta till om hon spelar på lördag, säger Bosse Eriksson inför matchen.

Frågan är om Visby, som fått nytt liv efter Tea Buzovs inträde i laget, kan bryta sin förlustsvit på bortaplan. Det blir en tuff uppgift på söndag, då de åker till Kinna för att ta sig an ett revanschsuget Mark, som har två tunga förluster bakom sig. Först gick de nesligt på pumpen i Lund med 63-65, och förlorade sedan hemma mot Norrköping, 69-76. Nya point guarden, Jasmine Thomas, debuterade mot Dolphins med viss framgång. Hon satte 23 poäng med fin skottprocent, men kastade också bort bollen åtta gånger. Frank Alm vill dock tro att alla turnovers var en tillfällighet:
– Jag tror att antalet turnovers blir färre när hon spelat med oss några matcher. Hade Jasmine varit med i Lund tror jag att vi hade vunnit där, men det var små marginaler i förlusterna mot både Norrköping och Eos. Sådant brukar jämna ut sig i längden. Mot Visby blir det viktigt med en seger för att vi skall kunna knipa en fjärdeplats i grundserien. Visby är bra just nu, men vi är starka hemma, säger Markcoachen.

Dela inlägget