Det svenska damlandslaget rankas som 15:e lag inför lottningen av EM.

Inför EM-lottningen: Sverige i fjärde seedningsgrupp

FIBA Europa har idag tillkännagivit seedningen inför Dam-EM 2015. Sverige rankas som 15:e lag och har hamnat i den fjärde seedningsgruppen.

Lördagen den 29 november lottas EM-slutspelet för damer som går av stapeln nästa sommar i Ungern och Rumänien. Under fredagsförmiddagen meddelade FIBA Europa hur seedningen kommer gå till och se ut.

De regerande Europamästarna Spanien rankas högst av samtliga lag, följt av Frankrike, Turkiet och Serbien, dessa lag bildar grupp ett. Sedan kommer Vitryssland och Tjeckien som slutade femma respektive sexa i EM i Frankrike 2013, som tillsammans med Kroatien och Slovakien finns i grupp två.

Sverige har hamnat i den fjärde seedningsgruppen tillsammans med Montenegro, Ryssland och Italien.
– Det ska bli spännande, men samtidigt är det inte mycket att spekulera i, det är bara att ta det man får. De tre senaste gångerna; till kvalet 2012, i EM 2013 och till kvalet 2014, har vi hamnat i tuffa grupper men har löst det ganska bra ändå, säger förbundskaptenen Lars Johansson i ett pressmeddelande.

Rankingen är helt baserad på vad lagen presterade i EM-kvalet 2014, hur många matcher man vann och vilken målkvot man skaffade sig.
– Gruppfavoriten i varje grupp kommer att komma från rankinggrupp 1, det är de på papperet fyra bästa lagen. I grupp 2 känns Slovakien som det på papperet svagaste laget. Seedningsgrupp 3 och 4 känns på papperet ganska jämna. Jag tror att de andra lagen kommer att vilja undvika att få oss eller Ryssland i gruppen. Och vi får se det som en fördel att vi inte kan lottas mot Ryssland för tredje gången i rad, säger Lars Johansson.

EM spelas med 20 lag som kommer att delas in i fyra grupper med fem lag i varje. Fyra lag går vidare från första gruppen till nästa gruppspel där man spelar om en plats i kvartsfinalerna.

Så här ser hela rankingen ut:
Grupp 1: Spanien, Frankrike, Turkiet, Serbien
Grupp 2: Vitryssland, Tjeckien, Kroatien, Slovakien
Grupp 3: Litauen, Ukraina, Polen, Lettland
Grupp 4: Montenegro, Ryssland, Sverige, Italien
Grupp 5: Storbritannien, Grekland, Ungern, Rumänien

Här kan du läsa mer och se samtliga grupper.

Dela inlägget