Fysiskt Villeneuve övermäktigt för Udominate

Udominate från Umeå, det enda svenska damlaget som den här säsongen deltar i internationellt spel, ställdes i andra matchen i EuroCup inför en grannlaga uppgift. För motståndet stod det franska laget Villeneuve.

Elin Eldebrink spelade förra säsongen i Villeneuve, som är ett starkt lag, men som inte varit i nivå med de absoluta topparna i den franska ligan, som Bourges och Montpellier, Villeneuve går i alla fall bra i ligan, är just nu 4-2 i matcher och hade 2013-14 en av sina bästa säsonger under ledning av den svenska landslagsguarden. Då nådde de semifinal i EuroCup. I Villeneuve finns massor av rutin och flera bekanta namn, bland annat den belgiska veteranen Ann Wauters (194) och hennes insidekollega, franska landslagsspelaren Marielle Amant (190) samt den landslagsmeriterade Johanne Gomis. En bit ned på bänken återfinns även en Sverigebekanting, slovenskan Kristina Ristic. Hon gjorde 19 matcher för Solna säsongen 2012-13, då hon faktiskt utmärkte sig mest genom att göra näst mest turnovers i ligan.

Udominate gjorde en fin insats när man i första matchen i denna trelagsgrupp besegrade Györ från Ungern, men att man skulle kunna rubba Villeneuve på deras hemmaplan var det extrema odds på. Och de som hade satt sina slantar på hemmalaget blev belönade. Redan efter första perioden stod det 26-8 och sedan fanns ingen återvändo. Villeneuve öste på med allt de hade och innan första halvlek var över hade alla tio i laget, inklusive Ristic, gjort poäng.
– Det var en tuff match för oss, berättar Udominates team manager, Oscar Stenberg från Frankrike.
– Arenan var fullsatt, det var en fantastisk stämning. Vårt lag var ganska nervöst och hade väldigt svag skottprocent, särskilt i början, medan fransyskorna sköt desto bättre.

Efter halva matchen var Udominate 25 poäng ned, men kom tillbaka fint i tredje, som vanns med 20-11.
– Då spelade vi bra, satte ordentlig press på dem, men kunde inte krypa tillräckligt nära. . Villeneuve var klart stressat i tredje q. Vår chans kom då vi med 13 poäng ned fick två kast och bibehållen boll efter en osportslig foul  Tyvärr kammade vi noll på det, och där gick matchen definitivt för oss, säger Stenberg.

Villeneuves seger skrevs till slut till 85-59 och allt talar naturligtvis för att det franska laget gör rent hus i gruppen.
– Villeneuve är ett lag som är vana att match efter match spela på en hög nivå, i franska ligan och internationellt, och de har fysik därefter. Det och Villeneuves klart bättre skytte är det som skiljer dem från oss säger Stenberg, som framhåller insatserna från Pikciute (18 poäng och fem returer) samt kämpen Rosanio. En bra debut också av serbiska guarden Mirjana Beronja.

Matchen var garanterat en nyttig erfarenhet för spelarna i Udominate, som trots förlusten har allt i sina egna händer när det gäller ett avancemang från gruppen. Att Villeneuve skulle tappa poäng verkar osannolikt, vilket innebär att det står mellan Umeå-laget och Györ om andraplatsen, och med 14-poängssegern mot ungerskorna hemma har man en del att gå på. Allt kommer troligen att avgöras i bortamatchen i Ungern, som spelas den 11 december.

***
I herrarnas EuroChallenge blev det förlust för Södertälje Kings borta mot italienska Enel Brindisi. Brindisi vann med 90–69.
– Vi mötte ett väldigt atletiskt och bra lag, säger Södertäljes sportchef Robert Andersson till klubbens hemsida.

Villeneuve–Udominate 85–59
(26–8, 23–16, 11–20, 25–15)
Poäng, Udominate: Lina Pikciute 18, Pamela Rosanio 15, Agnes Nordström 13, Mirjana Beronja 8, Ashleigh Brown 2, Ilaria Zanoni 2, Mante Kvederaviciute.
Publik: 1 750.

Eurochallenge herrar, grupp A
Enel Brindisi–Södertälje 90–69

(25–18, 18–9, 27–17, 20–25)
Poäng, Södertälje: Darko Jukic 17, Vincent Simpson 12, Toni Bizaca 12, Aaron Anderson 9, Dino Butorac 9, Erik Johansson 3, Mike Joseph 3, Uros Zadnik 2, Carl Engström 2.
Ulm–SPM Shoeters 91–82

Dela inlägget