Mälardalsmisär och norrländsk överlägsenhet

Det var i helgen full omgång i damernas liga. De fem lagen från Mälardagen kammade noll, medan de två suveränerna från Norrland, som just nu är överlägsna i serien, vann sina matcher med stora siffror och traskar vidare mot den förväntade finalen dem emellan framåt vårkanten.

I bottenkampen i Basketligan Dam tog Eos och Visby var sin viktig seger, när man på hemmaplan besegrade Akropol (76-71) respektive 08 Stockholm (74-59). För Visby var det säsongens första vinst och inte helt oväntat var det senaste tillskottet, Tea Buzov, tungan på vågen. Den kroatiska guarden var inte bara effektivast, hon gjorde också 16 poäng och tog mest returer (14) av alla på planen. Returtagningen blev stockholmarnas öde i matchen. Just den här gången saknade man sin största spelare, Ghebremeskel, och blev fullständigt demolerade under korgarna. Den matchen slutade 58-32 till Visby.

Varenda seger är av högsta betydelse för lagen i det nedre skiktet av tabellen, för mycket pekar på att kampen kring strecket kommer att bli oerhört tät. Som tabellen ser ut efter sex omgångar kan fem lag bli involverade i striden om två slutspelsplatser, positionerna 7 och 8 i tabellen. Och att hamna ovanför ångeststrecket är ju så viktigt, då det garanterar en plats i nästa års liga. Alternativet är att hamna i en oviss kvalserie och riskera att åka ur.

För 08-lagen blev helgen rent miserabel. Alla fem lagen från huvudstadens riktnummerområde förlorade, ett par av dem riktigt stort. Alvik, som seglat in i ligan på en framgångsvåg, blev ordentligt nedplockade av Udominate på bortaplan, 96-53. Umeålaget går riktigt starkt just nu och hade inga som helst besvär med nykomlingen trots urladdningen i EuroCup två dagar tidigare. Då tog för övrigt Udominate en meriterande seger mot Györ från Ungern och sitter därmed i en utmärkt sits i turneringen. Chansen att avancera från trelagsgruppen är reell, vilket faktiskt vore en unik prestation. Alvik blev för först gången i år manglade i ligan, men det blev säkerligen en erfarenhet för nykomlingen. Det blir ju nästan alltid så när man stöter på en motståndare som befinner sig på en annan nivå än man själv.

Men Alvik skall, och kommer nog inte att misströsta. Det är helt enkelt så att de båda Norrlandslagen, Udominate och Nprthland, spelar i en egen division i årets liga. De är totalt överlägsna och det enda hotet man kan skymta i tunneln är Sallén, men det förutsätter ett par rediga förstärkningar. Uppsalalaget tog för övrigt en tipsenlig seger (67-50) mot Norrköping på sin hemmaplan i lördags. Misströsta såg däremot Solnaspelarna ut att göra redan när de gick ut på planen för att drabba samman med Northland på söndagseftermiddagen. Det blev en rejäl kölhalning, där Northland la in en hög växel från början, bombade in 63% på treorna i första halvlek, och vann med 108-53 (säsongens hittills största vinstmarginal i ligan), efter en match som präglades av experimenterande från Jens Tillmans sida mot ett uppgivet Solna.

Northland valde att byta i femmor på hockeyvis, där Tillman växlade mellan sin startuppställning och en ungdomsfemma. De hade olika uppgifter för dagen och det är väl den typen av saker som man får hitta på i matcherna för att motivera sig när det är såpass få värdematcher för de bästa lagen
– Jag ville att de unga skulle våga spela och verkligen ta ansvar, nu när det fick spela utan någon av de mer rutinerade på planen. Av våra starters förväntade jag mig att de skulle hitta flytet, både framåt och bakåt, och så ville vi testa lite nya saker, sa Tillman.

Startuppställningen, där för övrigt Barthold var mest på hugget efter en seg start på säsongen, fick bland annat testa på en halvplans zonpress med lite nya roteringar och på det hela taget var Tillman nöjd med sitt lag:
– Vi gjorde det bra, klasser bättre än när vi var i Stockholm senast och mötte Akropol, och jämför jag med samma period förra säsongen så har vi hunnit klart längre i år.

I övrigt ser Tillman mest fram emot att få tillbaka sina skadade spelare; Allis Nyström (möjligen i slutet av november), Tina Trebec (inte före jul) och Matea Tavic (osäkert efter en ny skada nyligen på träning).
– När de är tillbaka kan vi variera vårt spel mycket mer, t ex gå stort om vi vill det, menade Tillman.

Stackars Solna är nu enda lag utan vinst i serien och är i skriande behov av en spelartyp som Brandi Brown, som gjorde mycket nytta förra säsongen. Det unga laget, för dagen helt utan importer, då grekiskan Politopolou är skadad, är i skriande behov av storlek och rutin på planen. Stukade som de är just nu, så lyser osäkerheten igenom, inte minst i anfallsspelet. Det blir alltför mycket att ta saken i egna händer istället för att försöka spela som ett lag, ha tålamod och välja lägena. Spelarna gör nog så gott de kan, även om det såg ut att finnas många tappade sugar på planen idag, men kanske skulle man önska en lite mer “jävlar anamma” taktik, med mer aggressivitet över större ytor på planen, i försvaret.

I helgens sista match tog Telge emot Mark. Det blev en rafflande match, där bortalaget till slut drog längsta strået med 63-58. Misären fortsätter alltså för Telge, som nu är 2-4 i matcher, men trots förlusten kunde laget i alla fall skicka en del positiva signaler, i motsats till debaclet mot Alvik i förra omgången. Och ytterligare en ljusglimt för det forna mästarlaget var Stefanie Yderströms comeback. Hon spelade visserligen bara tio minuter och gjorde inget djupare avtryck på planen, men kommer givetvis att bli väldigt viktig för laget ju närmare matchformen hon kommer. Men även med Yderström i laget kvarstår omdömet att det skall till ett par ordentliga förstärkningar om laget skall kunna leka med de bästa den här säsongen. Närmast väntar matcher mot 08 Stockholm och Solna för Telge, och där finns i alla fall chanser att återupprätta en del av anseendet.

Dela inlägget