Behaglig kväll för dubbelarbetande Johansson

LF utan Alex Wesby blev på torsdagskvällen ett lätt byte för Borås. Och likadant var det för Solna, som tog emot Norrköping Dolphins.

Hemmalaget kom till spel utan sin amerikan Jaron Jones, som brutit kontraktet och åkt hem. Solna tappade därmed en viktig kugge i sin rotation. Möjligen hade det en demoraliserande effekt på Solna som hur som helst inte såg inspirerade ut i det som var match i bara ett par minuter efter uppkastet.

Dolphinscoachen Lasse Johansson var lite orolig innan matchen med tanke på urladdningen mot Borås för bara två dagar sedan, men den gode Johansson, som för övrigt agerar mer fysiskt aktivt i sin coaching än man sett tidigare, behövde inte ha några farhågor. Det blev en behaglig resa. Hans lag stack iväg till 24-2, som bland annat inbegrep en run på 19-0. Dolphins prickade rätt i försvaret i matchens inledning. De hade god koll på Solna och gav motståndarna lägen som de förmodligen inte villa ha, och inte heller lyckades med. Gästerna uppträdde däremot med hög effektivitet i sitt anfallsspel. Johansson kunde förnöjt se på när Prostran och Kjellbom briljerade i sitt pick-and-roll spel alternativt kickade ut bollen till Dominique Morrison, vars spelare vanligtvis var den som tvingades hjälpa.

Istället för en andra utmattande match på tre dagar kunde Johansson pusta ut och vila flera av sina spelare, i synnerhet Kjellbom, mer än vanligt. Unge Toni Prostran, en absolut attraktion i årets liga, fick dryga 23 minuter, gjorde lika många poäng och var matchens stora dominant. Prostran, som var Kroatiens “coming man” när han spelade i U20 och nu är på väg tillbaka efter skadebekymmer, är en stor spelbegåvning med en imponerande rörlighet, inte minst i sidled och ett riktigt bra skott. Bekymret är väl att han med sin inte alltför imponerande längd och fysiska styrka, lätt hamnar i trubbel när han blir dubblad eller fastnar i en hedge. Kanske är det en uppgift för Adnan Chuk, som ju sällan hamnade i sådan svårigheter, att lära Prostran hantera dessa lägen.

Dolphins har nu sex raka efter förlusten mot Kings i den första omgången. Johansson menar att utdelningen i början av serien har  varit bättre än spelet, som ändå börjar sitta allt bättre. Vinster som de två senaste, Sundsvall borta och Borås hemma, ger ju självförtroendet en rejäl skjuts och det finns absolut inget som i dagsläget pekar på att Norrköping skall räknas bort när det börjar dra ihop sig. Johansson förfogar över ett väl sammansatt lagbygge med mycket spetskompetens. Man måste säga att de har en spelargrupp som på ett bra sätt kompletterar varandra.

Senast det begav sig för Lasse Johansson inom herrbasketen var när han kamperade ihop med Jonte Karlsson i 08 Stockholm. Nu har han Chuk vid sin sida, vilket är en intressant konstellation, och det mesta tyder på att han ser med förnöjda ögon på sin nya tillvaro. Än så länge sitter han dock i den ovanliga sitsen att också vara förbundskapten för damerna. Den dubbla sitsen lär bara ha inträffat en gång tidigare inom svensk basket, men hur fortsättningen ut i de dubbla rollerna har Johansson lite svårt att sia om:
– Jag har ett år kvar som förbundskapten för damerna. Hur det blir sedan vet jag inte, för det avgörs väl av hur det går nästa år (i EM). Går det dåligt får jag väl sparken, går det bra kan det hända att det blir en fortsättning. Det är ju så det fungerar, säger han utan att vissa några särskilda tecken på oro.

Och dets kall han väl inte heller. Om säsongen i Dolphins fortsätter som den början behöver han knappast riskera att få sparken därifrån. Och matchen i Solna slutade för övrigt med Dolphinsseger, 91-68.

Matchfakta:
Solna–Norrköping 68–91
(7–28, 24–23, 13–19, 24–21)
Poäng, Solna: James Washington 12, Tim Schüberg 9, Serkan Inan 9, Nathan Dawit 7, Alexander Lindqvist 7, Sigurdur Thorsteinsson 6, Miguel Montanana 5, Sebastian Schüszler 4, Leo Lightner 3, Jonathan Gunnarsson 3, Daniel Johansson 3.
Norrköping: Toni Prostran 23, Magisto Arop 15, Dominique Morrison 10, Joakim Kjellbom 8, Gustav Sundström 8, Kristoffer Gafor 7, Mikael Lindquist 7, Pawel Mroz 6, Tomas Gaidamavicius 5, Ludwig Wissing 2.
Publik: 972.

Borås–LF Basket 92–70
(33–25, 19–11, 26–18, 14–16)
Poäng, Borås: Chris McKnight 20, Adam Darboe 17, James “JJ” Miller 17, Christian Maråker 14, Fredrik Andersson 12, Mike Palm 10, Henrik Carlsson 2.
LF Basket: Jaraun Burrows 27, Christopher Ryan 14, Jonathan Person 13, Alexandros Sigkounas 10, Haukur Pålsson 2, Erik Edin 2, Tim Kearney 2.
Publik: 1 711.

Dela inlägget