EXTRA: Misstänkt domare bortplockad från att döma

Domaren som misstänks vara delaktig i spelfusk i Basketligan, kommer inte få döma något kommande säsong.
– Beslutet har fattats av domarkommittén tillsammans med styrelsen, säger förbundets ordförande Hans von Uthmann till BT.

I april i år kunde basketsverige.se avslöja hur en ligadomare misstänks vara inblandad i spelfusk. Stora summor ska ha lagts på så kallade ”över/under-spel” på den asiatiska spelmarknaden i samband med flera matcher i Basketligan, både grundspelsmatcher och matcher i slutspelet. Till finalerna skulle starta plockades dock domaren bort och en utredning startade.
– I samband med den händelsen fick vi en del material som vi lämnade vidare till polisen. Svenska Basketbollförbundet har inte gjort någon polisanmälan, och exakt vad polisen gjort med materialet vet jag inte i nuläget, säger von Uthmann till Borås Tidning.

Basketförbundet har under sommaren haft en diskussion med den aktuelle domaren och bestämt att han inte ska döma någon elitbasket i höst och vinter.
– Beslutet att inte nominera honom till den här säsongen har fattats av domarkommittén, men eftersom fallet har varit så pass uppmärksammat har vi i förbundsstyrelsen varit med i den här frågan, säger von Uthmann.

Även de två domare som var bortplockade den förra säsongen kommer inte få döma något heller kommande säsong.
– Den utredningen pågår, och sköts av samma åklagare som har hand om åtalet kring Värnamo-
Gais i fotbollens superetta, säger von Uthmann.

Basketligan herr har premiär 30 september och damerna startar 2 oktober.

Dela inlägget