Centern Carl Engström är ett stort frågetecken inför söndagens kvalmatch.

Sverige vill ta revansch för förlängningsförlusten

Det finns fortfarande en teoretisk chans kvar att nå en EM-biljett. Och räkna med att Sverige tänker göra allt för att ta den.

Sverige möter Rumänien på söndagkväll i Borås. Samma Rumänien som slog Sverige med 77–72 efter förlängning första gången lagen möttes i kvalet, men nu är det Sverige som har hemmaplan.
– Vi kommer att fortsätta att kämpa, ”to fight”. Det verkar inte som om så många trodde att vi skulle kunna pressa Lettland som vi gjorde. Att vi kunde det är en produkt av hur vi tränar, hur vi pratar, hur vi förbereder oss – och hur det här laget kämpar. Sedan 3 juli har vi som lag tagit stora kliv, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Den 10 augusti förlorade Sverige hemma med 50–62 mot Lettland. Tio dagar senare pressade Sverige Lettland och ledde med 65–62 med nio sekunder kvar. Lettland fick till en mirakelvändning och vann efter förlängning, men man kunde se att Vedran Bosnic lyckats med flera olika saker. För det första spelar Sverige mycket bra försvar och man gör det som ett lag.

För det andra har unga och oerfarna spelare som Jonathan Person, Tobias Borg, Ludde Håkanson och Alexander Lindqvist utvecklats till spelare som allt bättre förstår vad som krävs för att spela på internationell nivå. Men ovanpå det kunde Vedran Bosnic se Sveriges center, 35-årige Joakim Kjellbom, spela som besatt mot Lettland.
– Det är en intressant iakttagelse. Det verkar som om många gillar hur vi utvecklats, hur vi kämpat och fortsätter att kämpa för att göra Sverige bättre. Men det här är bara början, vi måste fortsätta jobba så här hårt, så här fokuserat för att ta Sverige högre. Det gäller spelarna, men också ledarna och det gäller inte bara när vi är samlade med landslaget utan året runt, säger Bosnic inför matchen.

I förra matchen mot Rumänien hade Sverige längre problem och låg under, men kom till ett läge där man ledde matchen men Rumänien kom igen och tvingade fram förlängning.

Då var det centern Catalin Baciu och store forwarden Mihai Silvasan som orsakade störst problem för Sverige med 18 respektive 15 poäng. Rumäniens stjärna Vlad Moldoveanu fick Sverige rätt bra stopp på då.
– Vi har några småskador och Carl Engström är inte helt frisk än men vi ska kämpa på. Vi ska förbereda oss och vi ska ha fokus och vi ska känna stolthet över att få spela på hemmaplan inför vår publik. Det här är bara början, efter kvalet tror jag att många spelare kommer att gå till bra klubbar och representera Sverige på ett sätt som inspirerar. Vi kommer att fortsätta kämpa, avslutar Bosnic.

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska basketbollförbundet)

Dela inlägget