Så var Sverige-Rumänien – minut för minut

Det blir inget EM-slutspel för det svenska herrlandslaget nästa sommar. Det stod helt klart efter kvällens dramatiska förlust i Boråshallen. Läs vår liverapportering från matchen!

__________________________________________________________________________________________
MATCHEN DIREKT:

Q4 SLUT: 86-88. Herregud vilken sjuk avslutning. Jocke Kjellbom slår bort bollen från att gå i – precis när slutsignalen ljuder, men helt korrekt gör han det innanför nätet.

Rumänien firar som man vunnit EM, alla är inne på planen. De är nu klara för EM nästa sommar – för första gången någonsin. Domarna har bett om att få kolla matchvideon – för att se om Rumänien två sista poäng ska räknas eller inte. Det såg dock ut att vara helt korrekt så kan inte tänka mig att de poängen inte skulle räknas med.

Q4 9.40: 86-85. Rumänien foular Håkanson. Två kast väntar för Sverige. Sätter första, missar andra. Foul Sverige direkt efter.

Q4 9.38: 85-85. Vilket märkligt slut vi kan få se nu. Två kast Rumänien som sitter. Kom ihåg att Rumänien vill med vinna. Vill Sverige avsluta? Vill Rumänien ha övertid? Vi får se strax.

Q4 9.05: 84-83. Hååååååkanson skjuter Sverige i ledning – för första gången i matchen. Men kom ihåg vi måste vinna med fem eller mer.

Q4 8.45: 81-83. Anton Gaddefors trycker i bollen. När svensk steal direkt efter.

Q4 8.15: 79-81. Intressant avslutning att vänta efter Ludde Håkansons trea.

Q4 6.30: 73-79. Det är verkligen små marginaler i basket. Kjellbom millimetrar från att ordna 75-75. I stället tappad svensk boll och poäng Rumänien, som även snor bollen igen och kan dra ifrån till en sex-poängsledning. Timeout Sverige. Båda lagen har en varsin timeout kvar.

Q4 4.30: 70-75. Rumänien glödheta bakom trepoängslinjen (8/15) så här långt. Gång på gång när Sverige är på väg ikapp kommer en trea i baken. Jocke Kjellbom bär det svenska laget för tillfället. Hans andra halvlek är makalös – uppe i 20 poäng.

Q4 2.00: 63-69. Underläget har krympt lite, men fortfarande en lång bit att vandra för att det här ska kunna gå. Anton Gaddefors med en riktigt tuff trea från hörnet.

Q3 SLUT: 54-67. Goda råd är nu dyra i Sverige. Tio minuter kvar att vända detta. Och kom ihåg att Sverige MÅSTE vinna med minst fem poäng om det här ska leva vidare över onsdagens match.

Q3 6.40: 50-61. Osportslig foul på T. Massamba. Rumänien med fyra snabba poäng, följt av en blytung trea från hörnet av Silvasan. Vips är underläget elva poäng och Vedran Bosnic begär timeout. Gäller att stoppa blödningen nu – igen.

Q3 5.00: 48-51. Kjellbom igen med två pinnar + bonuskast, och nu är det en helt annan stämningen här inne i hallen. Timeout Rumänien. För Sverige spelar Borg, Gaddefors, Kjellbom, Person och T. Massamba.

Q3 4.15: 45-51. Jocke Kjellbom sliter åt sig en offensiv retur och får bonuskast som sitter. Kanske tändes ett litet hopp för Sverige? Får se de kommande minuterna.

Q3 2.20: 38-51. Vi är igång igen i Boråshallen. Publiken, liksom hela det svenska laget ser ut att ha svårt att tända till. Dags att vakna nu. Underläge med hela 13 poäng.

 

HALVTID: 38-47. För att göra en kort och enkel summering efter halva matchen. Två ganska jämna lag där det verkligen svängt fram och tillbaka. Rumänien har inlett båda perioderna klart bäst. Sverige kämpar sig tillbaka gång på gång, men kommer aldrig riktigt ikapp och förbi. Det var visserligen 35-35, men någon svensk ledning har vi inte sett – ännu i alla fall. På slutet var det inget bra svenskt spel och den rumänska ledningen i halvtid är klart rättvis.

Anmärkningsvärt att Sverige som under Vedran Bosnic gjort sig känt som ett starkt lag defensivt släppt in hela 47 poäng. Bäst i Sverige så här långt är Jonathan Person. Person är även bäste poängplockare i blågult med tio poäng.

Q2 6.30: 33-35. Lång och klockren trea av Ludde Håkanson. Rumänien tar timeout. Match igen. Poängbäst så här långt i Sverige är Jonathan Person med sju poäng. I Rumänien har Vlad Moldoveanu skjutit i 15 pinnar. Han har varit riktigt bra.

Q2 5.40: 27-33. Bättre period av svenskarna de senaste minuterna. Tvingar Rumänien till svåra avslut, men bollen vill inte.

Q2 3.10: 22-33. Efter tappad svensk boll får Rumänien två poäng + bonuskast. Tung period nu och momentum inte alls hos Sverige för tillfället. Tillbaka så som matchen började. Slarv på slarv i anfallen.

Q2 1.00: 17-28. Två blytunga treor på kort tid av Rumänien och vips är vi tillbaka i klart underläge.

 

Q1 SLUT: 17-22. Bättre fart på slutet av Sverige via två trepoängare av Dino Pita och Tom Lidén som nyligen kommit in. Försöker få igång publiken, vilket lyckas till viss del. Känns som momentum svängt över till Sveriges fördel nu, även om det är rumänerna som leder välförtjänt med fem poäng.

Q1 7.00: 9-18. Ingen tvekan om att det är Rumänien som så här långt dikterar villkoren. Inget vidare flow i det svenska anfallsspelet, vilket även synts till i de tidigare matcherna. Lagfoul på Sverige, två kast Rumänien väntar.

Q1 4.30: 7-14. Lite slarv av Sverige de senaste minuterna. Några billiga fouls och ett Rumänien som spelar riktigt bra defensivt. Flera gånger i rad nu som Sverige kommit till riktigt svåra avslut precis när skottklockan ljuder.

Q1 3.00: 7-8. Alexander Lindqvist med en klockren trepoängare. Kjellbom med sin andra foul, mycket tveksam, och byter ut till förmån för Brice Massamba.

 

18.00: Nu kör vi. Sverige vinner uppkastet. Sverige startar med Kjellbom, Pahlmblad, Håkanson, Person och Lindqvist.

17.56: Nationalsånger nu. En speciell svensk version framförs.

17.53: Dags för spelarpresentation. En hel del rumäner på den ena långsidan, kul att se. Vi ska komma ihåg att matchen betyder mycket mer för Rumänien än Sverige egentligen. Seger för Rumänien och man är mycket nära en EM-biljett. Sverige behöver visserligen “bara” vinna med sex poäng eller mer för att gå om Rumänien i gruppen. Men en ruskig storseger krävs om chansen till en EM-biljett fortfarande ska finnas kvar.

17.49: Drygt tio minuter kvar nu till uppkast och båda lagen värmer upp för fullt.

17.42: Strax dags för världspremiär av den nya basketlåten “Vi är Sverige”, med bland annat Chris Medina.

17.34: Boråshallen börjar fyllas på med folk, men det är fortfarande långt ifrån fullsatt. Kanske landar på en publiksiffra på strax över 2 000, inte mycket mer. I det svenska laget värmer samtliga spelare upp, utan Christian Maråker då som inte kommer spela i kväll eller onsdagens match.

__________________________________________________________________________________________
INFÖR:

Uppkast i Boråshallen sker kl 18.00. Vi drar igång vår bevakning kl 17.30. Matchen sänds dessvärre inte på tv eller webben. Så för den bästa bevakningen – surfa in på basketsverige.se!

Dela inlägget