Fortsatt stora skadebekymmer för Sverige

Efter den livsviktiga segern i Slovakien i söndags, är det i kväll dags för EM-kvalets tuffaste uppgift. Gruppfavoriten Lettland på bortaplan.
– Det här en stor utmaning för oss, säger Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic.

Sverige och Lettland inledde EM-kvalet i Luleå 10 augusti, då vann Lettland med 62–50. Det svenska laget gjorde en god insats defensivt, men inte tillräckligt bra offensivt då.
– Lettland är ett mycket bra lag, för oss är det här en stor utmaning. För att vinna mot Lettland på bortaplan måste vi spela på vårt max, kanske till och med över det, säger Vedran Bosnic.

Lettland är ett lag som har gott om rutin, där många av spelarna har varit med i ett antal år och spelat EM för Lettland. De flesta av spelarna har rutin från Euroleague och spelar smart, vinnande basket.
– Det vi gjorde bra i Luleå måste vi göra längre perioder av matchen nu. Sedan måste vi också attackera Lettland så fort vi får chansen. Slappnar de av en aning eller ger oss en lucka måste vi attackera den direkt. Vårt försvar i Luleå var mestadels bra, men Lettland spelade också så bra försvar att vi fick svårt att göra poäng. Vi måste skjuta med mer självförtroende och vi måste skjuta med högre procent. För att kunna göra det måste vi spela oss till bättre lägen, säger Bosnic.

Sverige är fortfarande med i kampen om en plats till EM 2015, men Sverige ligger efter både Lettland och Rumänien. En vinst mot Lettland är otroligt viktig och ger Sverige ett gott utgångsläge inför kvalets två sista matcher, mot Rumänien respektive Slovakien i Borås.

Förlust mot Lettland så lever Sveriges hopp om EM ändå, men då hamnar Sverige i en sits där man sannolikt blir mer beroende av andra lags resultat i de andra kvalgrupperna.

Sverige kommer att sakna Christian Maråker i kväll. Det är även frågetecken för store centern Carl Engström som varit sjuk, och det är lite oklart om Tobias Borg kan spela.
– Vi har fått extra energi av vinsten mot Slovakien och kommer att behöva den mot Lettland. Men vi behöver också konservera energi så vi orkar med de två matcherna i Borås. Att vi saknar Maråker och kanske Borg spelar så klart roll då de var våra bästa poänggörare i förberedelsematcherna. Samtidigt, vi har ett lag, saknas någon får någon annan kliva fram, avslutar Bosnic.

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget