Dino Pita spelar just nu EM-kval med Sverige.

Blytung svensk kvalförlust mot Rumänien

Efter stor dramatik och förlängning föll Sverige i den viktiga EM-kvalmatchen mot Rumänien. Segersiffrorna skrevs till 77-72 i rumänsk favör.

Det såg ut som att Sverige skulle vinna efter ordinarie tid, men med ett par sekunder kvar kunde Rumänien kvittera till 66-66. I den efterföljande förlängningen var det inget snack. Två raka treor av hemmalaget gjorde att Sverige aldrig kunde komma tillbaka i poängprotokollet, även om man fick ner underläget till ett poäng med 24 sekunder kvar när Anton Gaddefors sköt i en trepoängare.
– Vi gör många bra saker defensivt, så länge som vi är disciplinerade och håller oss till våra regler så gör vi det svårt för Rumänien. Det stora problemet är tio turnovers i första halvlek. Tio turnovers är för mycket, alldeles för mycket med tanke på att Rumänien inte är så aggressivt, säger förbundskapten Vedran Bosnic till förbundets hemsida.

Sverige som redan innan saknade viktige Christian Maråker tvingades även ställa upp utan Tobias Borg. Borg skadade sig på träning under tisdagen och kunde inte spela. Det är i skrivande stund oklart hur pass allvarlig hans fotskada är.

Bäst i det svenska laget var Martin Pahlmblad och Jonathan Person som sköt i 17 respektive 14 poäng. Nu måste Sverige vinna borta mot Slovakien på söndag för att drömmen om ett nytt EM-slutspel nästa sommar ska finnas kvar för Sverige.
– För många i laget är det här första kontakten med internationell basket och allt vad det innebär. Förhoppningsvis kan vi lära oss snabbt och gå framåt under kvalet. Vi kan fortfarande komma tvåa i gruppen, vi ger inte upp det här, säger Bosnic.

I den andra matchen i gruppen vann Lettland hemma mot Slovakien, 86-66.

Matchfakta:
Rumänien–Sverige 77–72 eft. förl.
(12–14, 16–11, 18–20, 20–21, 11–6)
Poäng, Rumänien: Catalin Baciu 18, Rares Mandache 16, Mihai Silvasan 15, Adrian Gutoaia 9, Titus Nicoara 6, Vlad Moldoveanu 5, Adrian Tudor 5, Mihail-Octavian Paul 2, Levente Szijarto.
Sverige: Martin Pahlmblad 17, Jonathan Person 14, Anton Gaddefors 9, Dino Pita 8, Joakim Kjellbom 7, Brice Massamba 7, Thomas Massamba 6, Alexander Lindqvist 4.
Publik: 1 800.

Dela inlägget