Vedran Bosnic tog tidigare i år över som svensk förbundskapten.

Landslagslagstrupp utan NBA-svenskar

Svenska herrlandslagets nya förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut 18 spelare till ett första läger i Södertälje i början av juli.

Sju av spelarna som är kallade var bland de tolv som spelade EM 2013 i Slovenien. Med i truppen är också veteranen Christian Maråker och centern Carl Engström, tillbaka efter en korsbandsskada.
– Jag är mycket motiverad och ivrig på att få börja jobba med mina kollegor för att göra vårt landslag och de spelare som ser vikten av att spela för Sverige och har stoltheten att spela för Sverige så starka och så bra som möjligt. Spelarna är de viktigaste i den här historien och jag kommer att göra mitt yttersta för att höja nivån på deras spel vilket hjälper oss att bli bra som lag, säger Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeffery Taylor kommer inte att spela EM-kvalet i sommar. Jonas Jerebko, som har ett år kvar på sitt kontrakt med Detroit Pistons, vill fokusera på att vara i form till den kommande säsongen i NBA. Jeffery Taylors kontrakt med Charlotte Hornets (fd Bobcats) har gått ut och efter korsbandsskadan som fick honom att missa nästan hela förra säsongen går det inte att lösa spel med landslaget för Jeffery.

Även Marcus Eriksson som lånades ut till La Bruixa d’Or Manresa av FC Barcelona har tackat nej. Marcus vill ägna sommaren åt att träna upp sin styrka med sin klubb FC Barcelona.

Chris Czerapowicz, Sebastian Norman och William Magarity har alla åtaganden på sina college i USA och har även de tackat nej. För Chris Czerapowicz handlar det om kurser han måste klara av under sommaren för att få sitt slutbetyg. Erik Rush har tackat nej av personliga skäl.

Kenny Grant och Oluoma Nnamaka har tackat nej inledningsvis, men spelar för Sverige efter 25 juli om förbundskapten Bosnic vill det. Kenny Grant ska gifta sig och Oluoma känner sig sliten efter en del småskador under säsongen med Uppsala Basket.
– Vi måste jobba mycket hårt för att ersätta den kvalitet vi förlorar från de spelare som tackat nej. Vår kvalgrupp är mycket svår. Vi måste offra allt för att vara 100 procent fokuserade till varje träning. Det här är ett nytt lag där spelarna generellt inte har så mycket erfarenhet och därför måste vi vara mycket välorganiserade och mycket disciplinerade. Jag tror och hoppas att de här spelarna kommer att ge allt, bryta sina gränser vilket skulle hjälpa oss att ta ett stort steg mot EM 2015, säger Bosnic.

Den 27 juni lämnar Sverige in den slutgiltiga EM-kvaltruppen med 24 spelare till FIBA Europe

Följande 18 spelare är kallade till lägret i Södertälje:
Fredrik Andersson, Tobias Borg, Carl Engström, Anton Gaddefors, Viktor Gaddefors, Pierre Hampton, Ludvig Håkanson, Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist, Alexander Lindqvist, Tom Lidén, Christian Maråker, Brice Massamba, Tomas Massamba, Axel Nordström, Martin Pahlmblad, Jonathan Person och Dino Pita.

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget