“Det är bra om sanningen kommer ut”

En tidigare stjärnspelare berättar nu att han av en domare blev uppmanad att satsa pengar på sitt lag eftersom matchen var ”säker.”
– Det är bra om sanningen kring allt det här kommer ut, säger spelaren till DN.
 

Spelskandalen som just nu skakar Basketsverige har fått oanade proportioner. Senast i raden av avlöjanden gör Dagens Nyheter där en känd före detta ligaspelare säger att han blev kontaktad av en av de misstänkta domarna inför en match. 

Denne ska ha uppmanat honom att spela stora summor hos Svenska Spel på att hans lag skulle vinna. Spelaren själv vill vara anonym då polis och åklagare bedriver en förundersökning kring fallet. 
– Men jag står för det jag berättar och jag är beredd att vittna om det skulle bli aktuellt, säger han till tidningen.

Var bekanta 
Spelaren som genom basketen var bekant med domaren, kom i kontakt med varandra på Facebook och träffades. Efter lite diskussioner om hur säsongen varit började de prata om matchen. Domaren sa då att han trodde att spelarens lag hade mycket bra chans att vinna och undrade om han hade konto hos Svenska Spel, något han inte hade. 
– Då sade han ”det kommer att gå bra för er i dag” och ”du borde lägga ett bet.” När jag sade: ”du skojar”, sade han: ”Du kan betta huset i dag.” 
– Sedan sade han att jag borde ringa runt till familjemedlemmar och be dem öppna spelkonto och spela maxinsatsen på matchen. Då började det kännas väldigt obekvämt. Jag gick därifrån och bort till omklädningsrummet, säger spelaren till DN

Efter att först ha trott att det hela var ett skämt blev spelaren snabbt varse om att så inte var fallet. Domaren gjorde inte mycket för att dölja att han tänkte gynna ett visst lag. 
– Man skämdes. Det var pinsamt att se. 

Finns med i polisanmälan 
Matchen är en av de som finns med i den polisanmälan som upprättats av Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel. Domaren gjorde 18 av sina 22 avblåsningar till hemmalagets fördel. Flera av bortalagets nyckelspelare hamnade tidigt i foulnöd och hemmalaget, som inte var favoriter, vann en sensationellt stor seger. 

Enligt DN ska det inte bara vara spelare som blivit kontaktade av de utpekade domarna inför matcher. Även flera tränare vittnar om att detta är vanligt förekommande, och oftast vill domarna söker information kring laget. 
– Det har pågått länge, men det var vanligare förr. Numer finns den där informationen ofta på nätet, säger en tränare som tidningen pratat med. 

Den utpekade domaren vill inte kommentera uppgifterna.

Dela inlägget