Efter Södertäljes seger i går får vi en repris på finalserien från 2012.

Södertälje till final efter stor dramatik

För tredje gången på tre år är Södertälje Kings framme i SM-final. Efter stor dramatik slog de regerande mästarna i går Uppsala Basket med 87-83. 
– Det var en galen match. De kunde ha gått hur som helst, säger John Roberson.

Det var dukat för stor fest i Täljehallen när det skulle avgöras vilket lag som skulle göra Norrköping Dolphins sällskap i finalen. Med hjälp av nästan 500 tillresta supportrar skapade Uppsala-fansen en högljudd stämning. 

Södertälje inledde matchen bäst och hade också en välförtjänt ledning i halvtid, 49-42. Uppsala kom tillbaka i början av den tredje perioden, för att återigen tappa och inför slutronden stod det 69-58. 

Då trodde nog många att matchen var avgjord, men icke. Uppsala ville annorlunda och gjorde på ett par minuter 19-2. 

Med drygt två minuter kvar att spela hade gästerna ledningen med fem, 80-75. Då visade kroaten Toni Bizaca varför han blev utsedd till Årets forward denna säsong. Bizaca satte sju raka poäng och var den som visade vägen för hemmalaget i slutet. Nådastöten för Uppsala kom när Martin Pahlmblad med 33 sekunder kvar sköt i en trepoängare som betydde 85-82. 
– Bizzie räddade oss. Vi låg under med sex och han satte en “and one-trea”, det är allt jag kommer ihåg. Det var en galen match. De kunde ha gått hur som helst, säger Södertäljes stjärnamerikan John Roberson till Sportbladet

Besvikelsen var stor i Uppsala efteråt. 
– Vi var så nära och det som avgör är hemmaplansfördelen. Det är allt. När ett lag behöver stora skott är det lättare att skicka i dem i de korgar man tränar i varenda dag. Vi tog hand om våra hemmamatcher och de tog hand om deras. Det är allt, säger Liam Rush till Upsala Nya Tidning

Matchfakta: 
Södertälje – Uppsala 87–83 
(24–23, 25–19, 20–16, 18–25) 
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 25, Martin Palmblad 23, Tobias Borg 14, Mantas Griskenas 12, John Roberson 7, Dino Butorac 6. 
Uppsala: Liam Rush 22, Dee Ayuba 22, Thomas Jackson 10, Keith Wright 9, Stefan Grundberg 9, Mannos Nakos 6, Olouma Nnamaka 3, Andreas Person 2. 
Publik: 1 823. 

(Södertälje vidare med 4–3 i matcher)

Dela inlägget