Fredrik Joulamo ska tillsammans med Vedran Bosnic och Stefan Timbus leda Sverige mot EM 2015.

“Det här är något jag drömt om”

Fredrik Joulamo blir assisterande tränare i svenska herrlandslaget. Förbundskapten Vedran Bosnic har gjort sitt val. Tillsammans med Stefan Timbus finns nu en ledartrojka på plats för att leda Sverige i kvalet till basket-EM 2015.

– Jag har en idé om hur jag vill att Fredrik ska jobba och hjälpa oss i landslaget. Fredrik är en väldigt duktig coach som jag lärde känna mer när vi gick steg 4 tillsammans. Han har erfarenhet från landslag efter att ha jobbat med ungdomslandslag och han är väldigt entusiastisk och beredd att jobba hårt, säger Vedran Bosnic i ett pressmeddelande. 

Till vardags är Fredrik Joulamo i LF Basket i Basketligan herr. Han har bland annat coachat Eos i Basketligan dam, varit assisterande tränare i LF och jobbat på Riksidrottsgymnasiet i Luleå. Fredrik har gått steg 4, den högsta coachutbildningen i Sverige, och fem säsonger i rad varit delaktig i landslagsverksamheten, de tre senaste som coach för DU20. DU20 gick under Fredriks ledning upp i A-gruppen och har sedan kommit sexa och 13:e. 

– För mig är det här något jag drömt om att få vara med om sedan jag började coacha. Det är otroligt inspirerande och hedrande. Jag ser fram emot att jobba med Vedran Bosnic och Stefan Timbus. Vedran har gjort ett fantastiskt jobb i ligan, när man möter hans lag är det som att möta en maskin. Stefan har gedigen erfarenhet av landslaget och har gjort ett gott jobb i Nässjö. Prioritet 1 är att bidra med allt jag kan till att landslaget ska göra resultat, prioritet 2 att lära mig så mycket jag kan från Vedran, Stefan, spelarna och miljön runt ett seniorlandslag, säger Joulamo. 

Landslagschefen Jonte Karlsson: 
– Fredrik är ganska ung, men har varit med i landslagsverksamheten och visat vad han kan. Vi vill få in unga coacher som är duktiga och som vi tror kan utvecklas. Det är Vedrans val, men det passar väldigt bra för det är så här vi vill jobba för att driva svensk basket framåt. 

Sverige spelar EM-kval i augusti 2014, mot Lettland, Rumänien och Slovakien. Kvalet inleds i Luleå 10 augusti mot Lettland. 

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget